prometheus – popüler sözlük
Antik yunan mitolojisi'de tanrı'lar, titan'lar ve yarı tanrısal özelliğe sahip bütün karakterler hikâye içersinde yer eden figür/karakter'ler olarak anlatılır. İyilikleri, kötülükleri tıpkı insana özgü bir boyut içerir.

Bu karakterlerden birisi olan prometheus ise, insan diye adlandırdığımız varlık için apayrı bir önem taşır.

Hikâye kısaca şöyledir: prometheus ve kardeşi epimetheus yeryüzünde yaşayan tüm canlılara yaşamını sürdürmesi, düşmanlarından korunması için çeşitli özellikler verir. Kuşlara kanat, ceylana hızlı koşma, aslana güçlü pençeler ve avını parçalaması için güçlü çeneler şeklinde sıralanır.

İnsan en son kalan canlıdır. Zeus başta olmak üzere, diğer tanrılar insanları sevmemektedir. Oysa prometheus insanların bu haline acımakta ve onlar için üzülmektedir. İnsanlar varlığını sürdüreceği bir yetiye ve kendilerini çevreleyen tehditlere karşı korumasızdır.

Prometheus,  insanların özgürleşmesi için olimpos' ta tanrıların sarayında bulunan ateşten çalar ve insanlara verir. Ateş, bilgiyi ve bilgiye dayalı gücü sembolize etmektedir. Prometheus'un bu davranışını felsefi yönüyle işlersek, -insanın bugün için eriştiği "homodeus" boyutu açısından- ateşi insanlara vererek prometheus kendi tanrılığından da vazgeçmiştir, diyebiliriz.

Prometheus'un ateşi insanlara vererek onları özgürleştirmesi, zeus' u çok kızdırır. Kafkaslar da kayalıklara zincirler onu, ve her sabah bir kartal gelir taze yaralar içerisindeki ciğerlerini gagalar. Taa ki herkül/atlas zincirlerini kırıp onu özgürleştirene kadar.
Bir dönem bu isimle faaliyet sürdüren kitabevi ve sahaf vardı, istanbul gaziosmanpaşa'da. 2008 ekonomik krizi sonrasında iflas etti diye biliyorum.