yaşar kemal – popüler sözlük
Yaşar kemal (6 ekim 1923 hemite {gökçedam}, kadirli/osmaniye-28 şubat 2015 istanbul), kemal sadık gökçeli adı ile nüfusa kayıtlı kürt kökenli türkiye'li romancı-yazar, birinci dünya savaşı yıllarında yaşanan rus işgali nedeniyle van gölü yakınlarındaki ernis(ünseli) köyünden adanaya göçen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. ekonomik sebeplerden orta öğretim son sınıftan terk  olan yaşar kemal kamu sektörü ve tarım sektöründe çeşitli işlerde çalıştı.

1940'lı yıllarda sol ile tanıştı, türkiye işçi partisi merkez yürütme kurulu'nda, türkiye yazarlar sendikası ve pen derneği'nde başkanlık görevlerinde bulundu. yazmış olduğu romanlarda doğduğu ve gençliğini yaşadığı toprakların özelliklerini, bu topraklar üzerinde yaşayan insanların dillerini ve kültürlerini canlı bir şekilde akıcı bir dille anlattı.

yaşar kemal'in romanlarını okuyan her insan adeta film izler gibi satırların ve sayfaların arasında dolaştı; ince memed'i, abdi ağayı  akçasaz bataklıklarını, çakırdiken'leri, anavarza kayalıklarını, çukurova'nın yaz sıcağında kavrulan topraklarını, ter'ini, toz'unu hep ondan öğrendi ve onunla tanıdı.

yaşar kemal, türkiye edebiyatı'nda ve dünya edebiyatı'nda yerel dil ve lehçeleri en geniş kapsamlı bir şekilde kullanan ender yazarlardan birisi olarak tarihe geçti. edebiyat'a, halk edebiyatı'na, toplumcu gerçekçi edebiyat'a ilgi duyan her okuyucunun kutup yıldızı olmayı başardı. kendisini saygı ile anıyor, ışıklar içinde uyumasını diliyorum.