peynir – popüler sözlük
Peynir, insanın hem doğaya karşı hem de diğer toplumlar üzerinde hakimiyet kurma çabasına katkıda bulunmuş besinlerden birisidir.

Napolyon'un ordularıyla fetihler yapabilmesi için gereken en önemli şey ordu'nun beslenme sorununu çözebilmekti. Bu sorunu çözmek için yaptırdığı araştırmalar sonucu, günümüz konservecilik sektörünün doğumunu sağlamıştır. Konserve sayesinde daha uzun süre dayanan gıdalarla çok daha uzak mesafelere seferler düzenlemek olanaklı hale gelmiştir.

Konserve, Napolyon'a zaferler kazandırmış olsa da, "süngü ile zaferler kazanabilirsiniz ama onun üzerine oturamazsınız" sözü ile anlatılan şey süngü ya da baskı ile iktidar olamazsınız anlamını taşır. Konserve ile zafer kazanmak napolyon'a iktidarda kalmayı da sağlayamamış olsa da, beslenme başta olmak üzere askeri tarih yeniden yazılmak zorunda kalınmıştır.

Konserve ve napolyon örneğinden peynir meselesine dönecek olursak; avcı-toplayıcı aşamadan, konar-göçer tarıma ve konar-göçer tarımdan yerleşik tarıma geçen insan türü tahıl ile elde ettiği gıdaya ek olarak sütten yoğurdu, yoğurttan peyniri üreterek hem ekmeğine katık edeceği bir gıdaya kavuşmuş oldu hem de peynirin süt'e göre daha dayanıklı ve işlevli bir gıda daha uzun süre saklanarak daha zorlu coğrafyalara yerleşim yerleri kurmak adına yolculuklara çıkışını sağladı diyebiliriz.

Peynir, yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgulara göre insanın tarihinde 5 bin yıl öncesine tarihleniyordu.

Yakın dönemde hırvatistan'ın dalmaçya bölgesinde yeralan pokrovnik köyü yerleşkesinde yapılan kazılar sonucu günümüzden 7 bin yıl öncesine tarihlenen bir dönemde peynir üretimi yapılan kaplar ortaya çıkarıldı.

 

Peynir gibi beslenme maddeleri insanın süt gibi bir hammeddeyi işleyerek "kültür" oluşturduğunu oluşturduğu bu "kültür" sayesinde de tarımsal üretim için çok daha zorlu bir coğrafya olan orta ve kuzey avrupa'ya doğru yayılım gösterdiğini anlamamızı sağlamıştır.

Peynir üretimi, insanlık tarihinde; insanın o güne kadar yaşamında beslenmek ve tüketmek adına sahip olduğu her şeyi yeniden gözden geçirmesini sağlayan önemli bir kilometre taşıdır diyebiliriz.

Haber kaynağı:https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/dunyanin-en-eski-peyniri-rekoru-el-degistirdi-2617611/amp/
peynir, birçok peynir çeşidi yine birçok yöntem kullanılarak elde edilir. ilk basit yöntem olarak ise sütün yoğurt olarak mayalanması, mayalanan yoğurdun istenen sertliğe göre suya tuz atıldıktan sonra kaynak su içerisine katılarak çıkarılıp soğuk su banyosu ve hemen ardından geniş gözenekli bir bez yardımı ile süzülerek suyunu salması için hafif presleme yöntemi ile dinlenmeye bırakılması yöntemini kullanabilirsiniz.
bir süre önce hırvatistan'ın dalmaçya bölgesinde, arkeoloji alanında faaliyet yürüten bilim insanları, yapmış oldukları arkeolojik kazılar sonucu dünyanın en eski peynir kalıntıları olduğuna inandıkları 7 (yedi ) bin yıl öncesine tarihlenen bulgular elde etmiştir. kazı alanında bulunan pokrovnik türü çömlekler içerisinde peynir olduğu düşünülen yaz asitlerine rastlanmış olup, peynir üretimi ile birlikte o dönem insanlarının avrupa kıtasının daha soğuk alanlarına doğru bir yayılma gösterdiği de düşünülmektedir.