yapay zekâ – popüler sözlük
Yapay zekâ, üretim, hizmet başta olmak üzere hayatın her alanında büyüyerek yer kaplayan dijital tabanlı yazılım ve program.

Yapay zekâ, çoğunlukla bir robota otonom hareket etme hakkı veren uygulama olarak görülüyor olsa da bu yanlış bir kanıdır.

Yapay zekâ tabanlı bir yazılım ya da program işleyişinde meydana gelecek tutarsızlıkları kontrol edecek denetim programları ile kontrol edilmeden piyasaya sunulmaz. Aksine hareket eden yapay zekâ üretici firmaları ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

İkinci olarak, yapay zekâ +robot demek değildir. Yapay zekâ daha çok yazılım ve program tabanlı bir uygulamadır. Bunun anlamı şudur: yapay zekâ'yı bir robot ile üretime dahil edebileceğiniz alan yüzde 13 civarında bir dilime denk gelirken -çünkü üretimin dünya ekonomisinde kapladığı istatistiksel oran budur- yapay zekâ'nın hizmet sektöründe bir program ya da uygulama olarak kullanılacağı alan yüzde 87 civarındadır. Böylesine geniş ekonomik bir pastanın söz konusu olduğu durumda merdiven altı ya da son kırk elli yılın moda tabiriyle -bu tabir abd'den dünyaya yayılmıştır- bir ikinci yöntem olan "garaj" teknolojileri ile girilemeyecek kadar büyük sermaye gruplarının kontrolünde olacaktır.

Yapay zekâ,  üzerine bu söylediklerimizden yapay zekâ lehine lobi yapıyor görünmek istemeyiz. Ama, kabul etmeliyiz ki dünün mekanik işleyen sistemlerine komuta eden insanların yolaçtığı kazalar ve kayıplar dikkate alınırsa, yapay zekâ'nın şuana kadar iyi bir performans sergilediği söylenebilir.